Stage lopen went snel
geschreven op: ma 21 mar 2005.
127 keer gelezen.

Het weekend is alweer voorbij, de eerste werkweek zit er op en volgend weekend is het Pasen. Voor mij een leuk weekend want ik heb een kaartje voor het Cockatoo Island festival. 3 dagen lang optredens en waarschijnlijk lekker weer en goed eten.

Ook krijgen we volgende week twee nieuwe huisgenoten en gaan Alex (Frankrijk) en Amandine (Belgisch) het appartement weer verlaten.

Eindelijk heb ik een beetje een idee wat De Lage Landen hier in Australië allemaal doet. In de eerste week heb ik in ieder geval al een heleboel gezien en geleerd. Joep heeft me allereerst aan het werk gezet met de opdracht een plattegrond te maken van de twintigste verdieping. Dus welke medewerkers zitten achter welk bureau, welke functie hebben ze en welke netwerkaansluiting gebruiken ze. Aan de hand van die plattegrond heb ik een rondje gelopen en kennis gemaakt met iedereen.

Reden dat veel mensen De Lage Landen niet kennen (ik kende het bedrijf ook nog niet knipoogt) is dat de klanten vooral bedrijven zijn. Als particulier heb je dus bijna nooit te maken met De Lage Landen. De Lage Landen Australië houdt zich bezig met de lease van machines voor de logistiek, medische apparaten en agrarische machines. Voorbeelden van zulke producten zijn vorkheftrucks (Linde), bodyscanners (Philips), Combines (Crown, John Deere) en tractoren (Landini, Massey Ferguson, McCormick). Een klant die zo’n product wil leasen kan dus met De Lage Landen een contract maken. De Lage Landen koopt het product en de klant betaalt een aantal jaren een vast bedrag per maand. Vergelijk het maar met de grote postorderbedrijven in Nederland (Wehkamp, Neckermann) die de mogelijkheid bieden om een TV aan te schaffen en die af te betalen in termijnen. Ze maken winst omdat je meer betaalt dan het originele aankoopbedrag (rente).

Enkele dingen die dus kenmerkend zijn voor De Lage Landen: veel papierwerk, dure machines/producten en grote risico's. Er zijn mensen nodig voor sales (nieuwe contracten met bedrijven maken), risc management (kijken of de klant zijn aankoop wel kan betalen), contract management (contract sluiten met klanten en zorgen dat ze op tijd betalen), Operations (de papierwinkel van de contracten invoeren) en Finance (de boekhouding).

De informatica afdeling heeft binnen het bedrijf een ondersteunende rol. Als het systeem niet werk kan er ook niets gedaan worden. Ik ga dus het systeem leren kennen.

Op het moment zijn er zo’n vier verschillende systemen waarmee gewerkt wordt. Binnenkort wordt er system vervangen door een nieuwe internetapplicatie. Daarmee kunnen offertes worden gemaakt. Dat systeem wordt mijn stageopdracht. Ik weet er nog weinig van af maar dat komt nog wel.

De werktijden zijn voor mij tot na vijven. Gemiddeld is het zes of zeven uur voordat ik naar huis ga. En eigenlijk maakt me dat helemaal niet uit vrolijk . Joep wil me zoveel mogelijk verschillende gebieden van de informatica laten zien. Veel verschillende taken dus. Zo hebben we samen alle netwerkaansluitingen opnieuw geordend en heb ik enkele medewerkers geholpen met bv het maken van document (Word) of met het aansluiten van de laptop.

Verder nemen we altijd even de tijd om samen te stad in te gaan om een hapje te eten. Rond het middaguur zie je in de stad honderden kantoormensen (in pak of nette kleding) die even gaan lunchen. In de foodcourts (in het centrum zitten ze in een winkelcentrum onder de grond) is het dus een drukt van heb ik jou daar. Enkele uren later is het er bijna uitgestorven.

Ik ben met mijn een-en-twintig jaren oud een van de jongste mensen die op kantoor rondlopen. Maar de leeftijdsverschillen zijn niet al te groot. Ik heb al enkele collega's ontmoet waar ik het goed mee kan vinden.

Ik heb afgelopen weekend geen tijd gehad om een verhaaltje te schrijven. Ik, Jaap en Annette waren namelijk zondag naar het strand (Bondi beach) geweest. Een uurtje reizen met bus en metro (voor A$8,60) en je staat voor de Stille oceaan. Het was nogal bewolkt dus geen weer om de zwembroek aan te trekken. We hebben een tijdjes loom gelegen en naar de capriolen van de surfers gekeken. Even 'de boulevard' opgelopen om een ijsje te eten en een cafeetje tegengekomen waar een livebandje bezig was. Dus naar binnen gegaan en een leuke middag gehad. De zanger/gitarist had namelijk een draadloze aansluiting en kon dus alle kanten op. We moesten dan ook erg lachen toen hij de straat op liep en de mensen hem nogal vreemd aankeken lacht . Na het optreden hebben we nog een pizza gegeten en zijn terug gegaan naar het centrum. Na een kort bezoek aan het internetcafe de kroeg ingedoken en nog enkele Nederlanders tegen het lijf gelopen. Ze waren die dag aangekomen met Australian Backpackers en waren net als wij toen we aankwamen ontzettend moe. Ik had trouwens ook wel behoefte aan wat slaap. We hebben het niet te laat gemaakt en zijn dus mooi naar huis gelopen. Snel naar bed want ik moest 's maandags natuurlijk weer om negen uur present zijn.

Thuis heb ik problemen gehad met de rest van mijn huisgenoten. Had eigenlijk niet goed nagedacht en toegezegd dat Jaap en Annette maandagavond nog konden blijven slapen. Maar die avond belde Jeremy op en was hij eigenlijk kortaf met de mededeling dat Jaap en Annete niet konden blijven slapen. Ik was nog op het werk om samen met Joep de netwerkaansluitingen in orde te maken. Minder dus omdat het al negen uur 's avonds was verdrietig. Dus ik opgebeld naar Jaap en Annette om te vertellen dat we een probleem hadden. Die twee zaten in de kroeg en waren daar natuurlijk ook niet blij mee. Zie maar eens een hostel te vinden 's avonds en je spullen er heen te krijgen. Dus even alle mogelijkheden op een rijtje gezet en maar afgesproken bij het appartement. Een half uurtje later waren tot de conclusie gekomen dat een hostel of bij bekenden blijven slapen geen optie was. Maar hulde voor Joep. Hij vond het niet erg om Jaap en Annette bij hem thuis een nachtje te laten slapen. Dus dat was supertof!

Er van uitgaande dat het probleem hem zat in de huurbaas die waarschijnlijk op dinsdag langs zou komen wilde ik het even uitpraten met de huisgenoten. Ik had namelijk niet in de gaten dat het alweer bijna dinsdag, de dag waarop we allemaal onze huur betalen, was (de tijd vliegt hier voorbij). Bleek dat dat niet het grootste probleem was...

Jaap was een weekje eerder ook al blijven slapen (samen met Meike) en dat was niet helemaal goed gegaan. Jeremy had zich ongelooflijk aan hem geergerd omdat ik naar mijn stage was en Jaap en Meike hun eigen gang waren gegaan. Als ik dat had geweten... boos

Maar goed, het is allemaal weer opgelost en de hectische avond is weer verleden tijd. Voor mij weer een nieuwe ervaring in het vooruitzicht: het Cockatoo Island festival! cool 3 dagen lang, 120 bands, naast de muziek ook schrijvers/dichters en cinema. Ik ken van al die verschillende artiesten maar heel weinig. Raar want ik heb ondertussen toch al heel veel muziek geluisterd. Maar dat maakt het niet minder leuk en ik ben dan ook heel benieuwd naar wat ik allemaal ga luisteren.

Wel jammer is dat ik pas laat mijn kaartje heb gekocht. Voor A$230 ga ik elke dag met de ferry (half uurtje varen) naar het eiland en mag ik het festivalterrein op. En dan te bedenken ik de kaartje een week geleden nog voor A$200 had kunnen kopen verdrietig.

Ik wens jullie een paar fijne paasdagen!

Er zijn 2 reacties toegevoegd.
Op dit moment kunnen er geen reacties meer worden toegevoegd.


Toegevoegd op: wo 23 mar 2005

Ik ben blij te lezen dat je stage tot nu toe goed gaat. Dat is toch de reden dat je daar zit. En een goede stage hangt enorm af van een goede begeleiding, maar als ik het zo lees zit dat wel goed.

Als bedrijfseconoom moet ik je toch even wijzen op het feit dat je zoveel mensen kunt laten slapen in je appartement, maar dat het makkelijker is als je er ook nog wat mee verdient. Als je de winst dan vervolgens deelt met je huisgenoten zullen ze de volgende keer misschien niet zo moeilijk doen.

Vraagje: Heet Meike misschien Proost met haar achternaam?
Zo ja, doe haar dan maar de groeten van me.

Tot later weer.
Gerard
Toegevoegd op: di 22 mar 2005

hallo broeder.
Wat een belevenissen, daar beneden.
Ik vind het echt fijn dat je het al zo snel naar je zin hebt, en wat slim van joep om jou een plattegrond te laten maken. Koppie koppie. Wat een heisa met die backpackers zeg. Zo maak je nog eens wat mee.
Veel werkplezier en zorg er maar voor dat de volgende keer jij degene bent die aan het surfen is knipoogt lacht cool .
heel veel liefs
Marlies
Nederland
zo ma di wo do vr za
07:10
Sydney
zo ma di wo do vr za
15:10
Schema:
Australië - Maart 2005
Australië - April 2005
Australië - Mei 2005
Australië - Juni 2005
Australië - Juli 2005
Nieuw-Zeeland - Augustus 2005