Made in Australia
geschreven op: za 16 apr 2005.
127 keer gelezen.

Reclame en werkelijkheid. De twee lopen meestal door elkaar. Zo ben je gewend dat reclame iets mooier brengt dan het is maar hier is het absoluut niet waar. De boodschap komt gewoon niet over! Geldt trouwens ook voor een baan. Wat je ziet en hoort over een openstaande positie wil nog niet zeggen dat het overeenkomt met de werkelijke situatie. Een vacature kan het bedrijf omschrijven als de beste bedrijf om voor te werken maar ook hier geldt dat ze het mooier brengen dan het is.

Ongelooflijk! De stomste reclame die ik ooit heb gezien: op een rij drie bekende merken voor keukenpapier. Belangrijkste verkoopargument om het product te kopen is de herkomst: alleen de middelste is gemaakt in Australië!!! Echt, je verzint het niet. Ik heb hier al heel wat uren voor de buis gezeten en ben niet te spreken over de commercials op de nationale zenders. Ten eerste komen ze om de vijftien minuten langs en daarnaast zijn ze ontzettend irritant. Echt, ik zou ze graag op video willen zetten en laten zien. Je lacht je kapot lacht. Het moet vast goedkoop zijn om een reclamespotje uit te laten zenden want zelfs de lokale restaurantjes, meubelzaken, electronicazaken en autodealers komen regelmatig voorbij met hun "waanzinnige aanbiedingen".

Dat soort bedrijven gaat meestal wanhopig de mist in met een poging reclame te maken. Dat ze geen kaas hebben gegeten van reclame maken blijkt wel uit de achtergrondmuziek, de "marktkoopmannen" die de tekst inspreken en de beeldvullende teksten die er amateuristisch uitzien.

Zo is er een reclame waarin een aantal medewerkers van een elektronicazaak hun boodschap zingend over proberen te brengen (ik ben de tekst vergeten dus het heeft niet gewerkt knipoogt), een bedrijf dat je probeert geld te besparen en zich associeert met Charlie's Angels (www.simpleangels.com) of een spotje waarin de politiemannen die controleren op snelheid de hemel in worden geprezen. De inhoud van de meeste reclamespotjes is gericht op motto's als: "Wij zijn de goedkoopste", "Kom langs bij...", "Bespaar honderden dollars". Dit staat in schril contrast met reclames die wel professioneel zijn en waarschijnlijk wereldwijd worden vertoond. Ik heb in ieder geval al bekende reclames langs zien komen van Heineken, Motorola, Baileys, veel automerken, enz.

De programma's zijn okee. Op zijn tijd een leuke film en voor de rest is er altijd wel een serie bezig. Jawel, ook hier hebben ze Idols, the Simpsons en weet-ik-wat-allemaal-wel-niet. Ik volg heel wat series omdat je toch in de huiskamer bent of in de keuken bezig bent. Samen met Laura (uit Engeland) ben ik het eens dat televisie in Europa toch heel wat beter is. Vaak komt er weer een reclame voorbij waarop we elkaar weer aankijken en de schouders ophalen. Nog zoiets: het nieuws. Een beetje nieuws heeft een stukje binnenland, buitenland en daarnaast economie, kort nieuws, enz. Hier is het alleen om elf uur, twintig minuutjes met drie onderwerpen waarin altijd wel iets onnozels wordt verteld over een bekende persoon. Enige wat ik de afgelopen tijd heb meegekregen is dat de paus is overleden en dat prince Charles opnieuw getrouwd is. Dat zijn de onderwerpen die dan ook live-uitgezonden worden.

De wintertijd is hier alweer een tijdje geleden ingegaan en dat betekent dat het 's avonds wat eerder donker wordt. Tegen de tijd dat ik van mijn werk afkom begint het al te schemeren en na een uur of zeven 's avonds is het helemaal donker. De gebouwen in de stad zorgen er ook voor dat de schemer sneller begint. Zo kan het zijn dat je in de stad bent om vier uur 's middags maar dat je het gevoel hebt dat het al een paar uur later is. Maar van herfst merk je hier nog weinig. Je ziet de blaadjes wel vallen maar de temperaturen zijn hier nog steeds twintig graden. Perfect weer om in een t-shirtje nog comfortabel over straat te gaan. Automobilisten hier zijn heel snel op de tenen getrapt. Als iets niet bevalt protesteren ze even door te toeteren. Ik als nette burger schrik me iedere keer weer dood als er weer een auto te lang wacht met aanrijden bij groen licht woedend.

Op kantoor weten de mensen me te vinden bij problemen. Ik heb er plezier in om van die kleine probleempjes op te kunnen lossen of mensen iets te leren wat ze nog niet wisten. Zo help ik regelmatig Robyn die altijd problemen heeft met het maken van haar rapporten vrolijk, zijn er heel wat mensen die hun wachtwoord zijn vergeten of verkeerd hebben ingetypt of zijn er problemen met de printers. Wat ik erg mooi vind is de oplossing die gemaakt is om vanuit thuis te kunnen werken. Vanaf de thuiscomputer of elke computer verbonden met het internet kun je via een speciaal programma toegang krijgen tot alle documenten, programma's en emails. Zeker als je weet hoeveel tijd en moeite het kost zoiets goed te beveiligen (tenslotte is De Lage Landen onderdeel van Rabobank en is de beveiliging zeer streng) en toch gebruikersvriendelijk te zijn.

Het maakt de drempel om vanuit thuis nog iets te kunnen doen wat kleiner. Voor de medewerkers die direct contact hebben met de klant en toch de beschikking willen hebben over hun documenten is het een zeer goede oplossing.

Net als in Nederland hebben de mensen thuis wel eens problemen met hun computer. Philip, een collega, had een breedbandpakket aangeschaft maar kreeg het niet aan de praat. Zodoende had hij al uren aan de telefoon gehangen met verschillende helpdesken om zijn probleem op te lossen maar zonder resultaat. Dus hij had al zijn apparatuur meegenomen naar het werk en aldaar heb ik samen met hem geprobeerd het spul aan de praat te krijgen. Dat ging al snel genoeg en na alles getest te hebben ging Philip met alles in de doos gestopt terug naar huis om te proberen of hij kon internetten. Maar helaas, geen succes verdrietig.

Toen hij dat vertelde heb ik aangeboden om met hem mee te gaan om te kijken of we het alsnog konden oplossen. Ik heb namelijk al vaker gestoeid met internetaansluitingen en kan het niet uitstaan als iets niet werkt wat wel zou moeten werken. Philip was met dat voorstel zeer content en belde zijn vrouw op om te vertellen dat er één persoon extra zou mee-eten. Na vijven ben zijn we per taxi richting oosten van Sydney gereden. Omdat ik Philip op het werk weinig gesproken had was het leuk om hem wat beter te leren kennen. Perfecte kans dus om te ontdekken hoe hij en zijn vrouw wonen en leven in Sydney. Ze bleken te wonen in een rustige wijk zo'n twintig minuten buiten het centrum. Ik werd voorgesteld aan Julie en omdat het eten nog niet klaar was meteen gekeken naar de computer. Zoals veel problemen was de oorzaak te vinden in de verkeerde instellingen. Na een tijdje kon ik draadloos met de laptop het internet op. Philip was erg nieuwsgierig naar de oorzaak. Dus geprobeerd met een tekening uit te leggen dat zijn internet provider een moeilijke manier had gekozen om internet aan te bieden. Geen wonder dat al zijn telefoontjes tot niets hadden geleid. Philip wilde mij even rondleiden door het huis en daarna even buiten gezeten. Hij en Julie werken allebij, hebben geen kinderen (wel een huishoudster vrolijk) en hadden al heel wat grote steden bezocht. Het was echt leuk om met ze te praten over Australië, Sydney en het reizen. Ook nog gegeten met een wijntje erbij (jaja en met het goede servies :coolvrolijk. Ondertussen was Philip even gaan kijken of het nog steeds werkte maar helaas: geen internet! Dus na het eten weer opnieuw gekeken en jawel hoor: weer de verkeerde instellingen. Maar na een tijdje hadden we hem weer aan de praat. Philip is (net als vele Australiërs) een gokker. Hij liet me een internetpagina zien van de statistieken van de paardenraces. Hierin worden per jaar vele miljoen dollars op vergokt. Kunst is geld in te zetten op het juiste paard en rijk te worden. Helaas heeft Philip tot heden nog geen miljoen op de bankrekening staan lacht.

Naast mijn gratis diner ook nog gratis mogen ontbijten bij een presentatie waarvoor Joep en ik waren uitgenodigd. De presentatie werd gegeven door een bedrijf waar een kennis van Joep werkt. Hij had ons uitgenodigd voor een presentatie over Voice over IP. De presentatie was leuk om mee te maken en heeft mijn kennis weer een stukje uitgebreid. Wat misschien nog wel interessanter was was de computerruimte. In de computerruimte stonden alle servers die bedoeld zijn om de klanten te kunnen bedienen van een snelle internetverbinding en stabiele programma's. De ruimte voldoet aan de strengste eisen. Zo is er een constante temperatuur, kan bij stroomuitval alles opgevangen worden door noodgeneratoren en is de ruimte streng beveiligd. Dus niet eens de computers maar vooral de maatregelen zijn erg uitgebreid. Zo zou het met een een bulldozer onmogelijk moeten zijn de ruimte te beschadigen. Enfin, je kunt je voorstellen dat het best indrukwekkend was. Daarna terug naar het centrum en in Darling Harbour in 't zonnetje een frietje gegeten. Ik heb het zo slecht nog niet cool.

Maar wat moet ik straks als ik mijn diploma heb? Ik denk dat je straks zoveel keuzes moet maken voor je eerste contract. Ga je werken in de gezondheidszorg, transport & logistiek, misschien wel bij de overheid of toch bij een softwarebedrijf? Wil je werken voor een klein bedrijf, groot bedrijf of multinational? Voor mij de grote vraag. Joep heeft al heel wat ervaring hiermee. Leuke stof voor wat de mogelijkheden zijn en waar je op kunt letten. Zo is een contract bij het ene bedrijf niet zomaar hetzelfde als bij het andere bedrijf. Stel je voor dat je bij bedrijf X meer betaald krijgt dan bij bedrijf Y en je maakt de keuze voor bedrijf X. Misschien was je toch wel beter af bij bedrijf Y omdat je daar minder reistijd hebt. Waarschijnlijk wordt reistijd niet betaald en verdien je uiteindelijk hetzelfde bedrag en houd je meer vrije tijd over. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld verplichte bijeenkomsten of cursussen buiten werktijd moet bijwonen. Het ene bedrijf is het andere nog niet. Het ene bedrijf ziet werknemers als melkkoeien, het andere bedrijf is bereid energie te steken in opleidingen en cursussen. Zo kun je misschien nog wel het beste kiezen voor een bedrijf waarin je baas respect voor je heeft en het beste met je voor heeft. Wat ik niet zeker weet maar wat ook zou kunnen gelden is dat goed management zorgt voor kansen. Ik denk dat de visie van het management ook doorwerkt in de bedrijfscultuur. Probleem is dat management meestal onzichtbaar is en je dus niet zeker weet of de visie van een bedrijf overeenkomt met de visie van het management. Voorbeeld van een bedrijf dat me het idee geeft dat er meer is dan alleen werken is Google. De oprichters blijven heel nuchter ondanks dat het bedrijf miljarden waard is en geven werknemers de vrijheid om nieuwe ideen uit te werken. Maar het is moeilijk te zeggen of het nu echt zo is of maar zo lijkt. Een van de grote voordelen van mijn stage is dat de IT afdeling ondersteunend is voor het bedrijf. Dat betekent dat je met alle medewerkers in het bedrijf te maken krijgt en een beetje een inzicht krijgt in wat er gebeurd en welke beslissingen er genomen worden. Zo is een stage dus niet alleen een manier om iets te leren maar ook een manier om te bepalen in wat voor soort bedrijf je later (niet) terecht wil komen.

Er zijn 5 reacties toegevoegd.
Op dit moment kunnen er geen reacties meer worden toegevoegd.


Toegevoegd op: wo 20 apr 2005

hey mathijs,
leuk verhaal weer!
ik moest erg lachen toen je over de australische televisie begon! Ik kan de franse reclames dus ook niet uitstaan! maar dat komt (naast dat ze ook gewoon slecht zijn) ook gedeeltelijk omdat ik de franse humor ook niet grappig vindt. Toen ik stage liep in parijs heb ik een keer een video te leen gekregen waarvan het hele bedrijf het erover eens was dat dit de top was van franse humor. revolutionair zelfs! Nou ik heb t samen met mn huisgenoten gekeken en we vonden er allemaal niks aan! Maar naast de reclames is de tv ook verschrikkelijk (nasynchronisaties!) Dus wees maar blij dat het daar niet zo erg is!
veel suc6 nog op je stage!
bisous!
Suuz
Toegevoegd op: di 19 apr 2005
stuur een email
Australie heeft op dit moment een gezonde economie. De werkeloosheid ligt rond de zes procent. Als je een baan zoekt moet het mogelijk zijn om binnen drie maanden ergens aan 't werk te zijn.
Sociale voorzieningen zijn hier niet geweldig. Als je ontslagen wordt ontvang je 30% van je laatstverdiende loon. Niet echt een vetpot verdrietig.
Mathijs
Toegevoegd op: di 19 apr 2005
stuur een email
Hoi Mathijs, leuk verhaal maar goed dat ik het op het werk niet zo druk heb. Vandaar dat ik even naar deze link ben gegaan. Roep bij gelijk de vraag op hoe het daar met de werkgelegenheid? Zijn er voldoende banen? Hoe is het werkloosheid daar en de sociale vooziening?
veel succes verder
Berry(vader Tim)
Berry
Toegevoegd op: ma 18 apr 2005
stuur een email bezoek de webpagina
Hej mathijs,

VoIP is interessant ja... Ik heb hier thuis ook een VoIP gateway om met mijn vriendin te bellen :-) via Skype.
Steeds meer internet providers (ADSL en kabel) bieden ook een VoIP telefoniepakket aan.

Ik heb ook nog geen idee wat ik voor afstudeer stage wil gaan doen.
Waarschijnlijk wel in een groter bedrijf. Bij Morpheous was het wel gezellig en leuk enzo, maar ik denk dat alles in een groter bedrijf veel anders is.
Daar komt nog bij dat de afstudeerstage het einde van de opleiding is en dat ik wel eens zou kunnen 'blijven hangen' bij het bedrijf wat ik zal kiezen...
Joozt
Toegevoegd op: ma 18 apr 2005

Leuk verhaaltje weer Mathijs vrolijk Nou nog even je foto's bekijken. CYA!
Tim
Nederland
zo ma di wo do vr za
07:09
Sydney
zo ma di wo do vr za
15:09
Schema:
Australië - Maart 2005
Australië - April 2005
Australië - Mei 2005
Australië - Juni 2005
Australië - Juli 2005
Nieuw-Zeeland - Augustus 2005